Twitter, Tweets en Tinyurl…de 3Ts voor mede Dummies


Al een tijdje probeer ik te doorgronden wat het nut van Twitter is en volg dus nu 20 mensen. (helaas nog geen uitsluitsel over het nut)
Twitter valt onder de categorie microblogging. (een kruising tussen sms en een mini blogpost). In Twitter geef je aan wat je aan het doen bent en je volgt anderen, je kunt elkaar ook antwoord geven (met een prive berichtje, dat je zelfs als sms kunt ontvangen) of gewoon online. Een tijdje terug heb ik via een zogenaamd backchannel (achterdeurtje) mee zitten lezen, beetje vreemd maar wel lachen chatbox achtig.
Je kunt met je mobieltje (als er mee kunt internetten) ook Twitteren, (vandaar het maximaal aantal tekens van 140).
Een berichtje in Twitter heet een Tweet.
Nu zag ik ook ineens Tinyurls (kleine URL’s) en weet ineens waarom je die in Twitter zo vaak ziet. Als je wilt verwijzen naar een heel lang webadres (URL) ben je zo door je 140 tekens heen. Kijk dat is nu eens handig voor docenten die leerlingen met een papiertje naar een OLC sturen en zeggen: tik dit adres even in en lees het verhaal van Karin op: http://karinwinters.wordpress.com/2008/04/10/twitter-tweets-en-tinyurlde-3ts-voor-mede-dummies/
Dit is de Tinyurl:
http://tinyurl.com/3wlgyn

Helaas vrees ik dat de gemiddelde docent by een TinyUrl denkt aan een sexy dame die Tiny Url heet
.

7 comments

 1. Een kleine correctie. Het is niet zo dat je mobieltje moet kunnen internetten. Als deze maar sms’jes kan versturen en ontvangen is het al goed!
  En Karin, waarom zou alles direct nut moeten hebben?
  Maar het feit dat Twitter bij de presentatie door studenten van hun plannen als backchannel gebruikt wordt geeft al aan dat je er ook in het onderwijs van alles mee kunt doen. Denk aan een studiedag met je personeel. Zet je CvB op het podium, hang een groot scherm erachter en laat het personeel sms’jes sturen naar het backchannel. Moet jij eens kijken wat er allemaal komt te staan! Wel erbij vertellen dat het niet anoniem is, maar dat de verzender getraceerd kan worden. Ben benieuwd welk CvB deze uitdaging aandurft!

 2. Dank je Karin. Ik altijd maar denken dat ik een gemiddeld docent was…

 3. Ik ben een student maar had er nog nooit van gehoord! Mijn moeder noemt mij daarom ook een Digi-beet! Maar mam kan k jou dan ook een twitter sturen?

 4. @willem, dank voor je aanvullingen en ook de suggesties, daar kan ik weer mee verder. De correctie klopt ook.
  @kriskras, bedoel je dat positief of negatief?
  @laura, eerst aanmelden bij Twitter en mij zoeken om te volgen.

 5. Bij ons op school kunnen tinyurl’s niet geopend worden omdat de inhoud van de website volgens de software die het blokkeert niet zo netjes zou kunnen zijn.

Comments are closed.