#Komkommertijd 7: Vanillevla nepperij

Dit is geen kookblog en ik ben helemaal geen beste kokkin, per slot van rekening ben ik lid van de Club van Slechte Huisvrouwen. Maar om soms een intelligente kook opmerking te kunnen maken, kijk ik graag naar de keuringsdienst van waarde.
Gisteravond ging het over vanillevla, die eigenlijk helemaal geen vanille bevat maar vanilline, dat weer uit sparrenhout of papier gemaakt wordt. Ook zou vanillevla helemaal niet geel moeten zijn, want er zitten geen eieren in.
De markt zou vragen om gele vla en voor een melkboer die nog flessen verkoopt is het ook handiger want witte vla lijkt weer te veel op Yoghurt. Snappen jullie het nog?
Afijn…als je je verveelt en denkt laat ik ook eens iets ambachtelijks doen …een echt vanillevla recept, waar je een lamme arm van krijgt, risico op schiften hebt..die zwarte prutjes van vanillemerg ziet drijven….maar dan heb je wel wat:

Benodigheden

  • 4 grote eidooiers
  • 100 gr poedersuiker
  • 300 cc melk (tegen de kook aan)
  • 1 vanillestokje, dat je splijt en er het merg uitschraapt (dat dus gebruiken, niet het lege stokje)

Bereiding

Zet een pan die voor de helft is gevuld met heet water op laag vuur. (we gaan Au Bain Marie)
Doe de eidooiers met de suiker in een kom.
Klop met de mixer tot het een luchtig mengsel is. (mooier met de hand natuurlijk)
Klop er met een garde in een dun straaltje de melk toe en vanille erdoor.
Zet de kom op de pan met heet water.
Blijf op laag vuur kloppen tot de vla begint te binden en de achterkant van een lepel bedekt.
Neem de kom van de pan en blijf kloppen tot de vla is afgekoeld.
Laat de helemaal koud worden.
Als je geen velletje op je vla wilt…strak stukje huishoudfolie op de vla leggen en wegzetten in de koelkast tot opdienen.
(pssst: warm is de vla ook vreselijk lekker)

2 comments

  1. Je dooier-melk mengsel verhitten tot max 80° C geeft het juiste resultaat. En dat kloppen is zinloos, roeren met een spatel is voldoende. Scheelt je ook een lamme arm.

Comments are closed.